Detaljne informacije o dualnom obrazovanju.

O NAMA

Razvojni put Mašinske tehničke škole "14. oktobar " je vrolo složen i dinamičan. Među prvim školama u Srbiji koje su obrazovale kadrove za potrebe privrede bila je upravo ova škola. U osnovi, njeni koreni leže u integraciji Ženske zanatske škole (osnovane 1937.god.), Stručne produžene škole (osnovane 1934.god.) i Železničke zanatske škole (osnovane 1939.god.).
Godine 1945. na osnovu rešenja Ministarstva teške industrije FNRJ pri Generalnoj direkciji Savezne metalne industrije osnovana je Industrijska škola u Kraljevu. U prvoj generaciji bilo je upisano 217 učenika u zanimanjima bravar, kovač, limar, metalostrugar, elektromehaničar, automehaničar i dr. Nakon toga škola je pored mašinske razvila hemijsku, elektrotehničku i saobraćajnu struku i 1970. godine dobija naziv Tehnički školski centar "14. oktobar". Tako je nastala jedna od najvećih škola u Srbiji sa 66 odeljenja i 2.140 učenika.
Izdvajanjem 1990. godine elektrotehničke i saobraćajne struke u posebnu školu ESTŠ "Nikola Tesla", matična škola dobija naziv Mašinska tehnička škola "14. oktobar"-Kraljevo i verifikuje se za obrazovanje učenika u područjima rada: Mašinstvo i obrada metala, Geologija, Rudarstvo i metalurgija.
U dosadašnjem razvoju škola je postigla zapažene rezultate u svim oblastima. Učenici škole bili su republički prvaci u više stručnih i sportskih disciplina. Iz njenih redova izašli su brojni stručnjaci, inženjeri i doktori nauka, istaknuti društveno-politički i kulturni radnici, sportisti, a pre svega glavni nosioci privrednog razvoja Kraljeva i čitave zajednice. Prema približnim podacima oko 30.000 učenika osposobljeno je za vrlo raznovrsne delatnosti, a posebno u oblasti zanatstva i industrije. Mesto u klupama ove škole našle su svojevremeno i organizovane grupe učenika iz Poljske, Albanije i Libije, na šta je škola posebno ponosna. Za postignute rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja škola je dobila brojne zahvalnice i nagrade, a među njima i Orden rada sa zlatnim vencem.